Özel Alan Çevirisinde Arkeoloji: Terim Çevirisi Uygulamasına Dayalı Bir Ders Planı Tasarısı


Creative Commons License

Abdal G.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi International Journal of Philology and Translation Studies, cilt.4, sa.2, ss.110-128, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışma, öteden beri disiplinlerarası bir alan olarak tanımlanan Çeviribilimin disiplinlinlerarası temellerinden hareketle Çeviribilim ile arkeoloji alanları arasındaki ilişkiye odaklanmakta ve bu alanda eğitim gören öğrencilerin terim çevirisi stratejileri ile tanışmasına ön ayak olacak bir metnin ders içi çeviri uygulamasına ilişkin öncül bir çerçeve çizmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çeviribilimin disiplinlerarası yanları; ikinci bölümde, çeviribilim alanında arkeoloji metinlerine olan yaklaşım ve söz konusu özel alanda çeviri uygulamasına ilişkin düşünceler; üçüncü bölümde ise bir özel alan çevirisi dersinde çevrilmek üzere seçilen arkeoloji alanında bir metnin potansiyel kullanımları tartışılmaktadır. Çalışmada, çeviri eğitiminde arkeoloji metinleri yoluyla edinilen arkeoloji metinleri yoluyla edinilen arka plan bilgisinin ve terim çevirisi deneyiminin, öğrencilerin diğer özel alan metinlerinin çevirisine ilişkin farkındalığını geliştirme ve dünyadaki diğer kültürlere ilişkin bakış açısını genişletme potansiyeli taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.

This study focuses on relations between archaeology as a specialized field of translation and Translation Studies as an interdisciplinary area and draws a framework for a preliminary lesson plan in terminology translation practice through a text that will allow Translation Studies students to get acquainted with term translation strategies in a specialized translation course on archaeology. This study consists of three parts. In the first part, interdisciplinary aspects of translation studies are analyzed from the perspective of different turns in translation research. In the second part, approaches to archaeology texts in translation studies and thoughts on translation practice in this field are brought forward, while the potential uses of a text in archaeology for a specialized translation course are evaluated in the third part. In the study, it has been concluded that background knowledge and terminology translation practice in archaeology texts have the potential to improve students' awareness regarding translation of other specialized texts and enhance their perspectives on other cultures in the world.