PLAKA TANIMA VE YÜZ TANIMA ENTEGRASYONU İLE OTOMATİK GÜVENLİK GİRİŞ KONTROL SİSTEMİ

Akar F., Gür B., Hazine E., Balı B.

EGE 8th INTERNATIONAL CONFERENCE ON APPLIED SCIENCES JUNE 2 - 4, 2023 – IZMIR, İzmir, Türkiye, 2 - 04 Haziran 2023, ss.306-316

• Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye

Günümüzde plaka tanıma ve yüz tanıma sistemleri birçok alanda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, plaka tanıma ve yüz tanıma sistemleri bir arada kullanılarak, farklı güvenlik seviyelerinin tanımlandığı bir otomatik giriş kontrol sistemi tasarlanmıştır. Sistem, OpenCV kütüphanesi kullanılarak Python programlama dili ile entegre edilmiştir. Sistemin temel amacı, kamera aracılığıyla gelen görüntüleri işlemek, bu görüntülerde yer alan araç plakalarını ve aracı kullanan kişinin yüzünü tanıyarak farklı güvenlik seviyelerine göre giriş ve çıkış işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirmektir. Plaka tanıma işleminde öncelikle görüntü üzerinde kenar tespiti yaparak plaka bölgesi belirlenir ve daha sonra morfolojik işlemler uygulanarak plaka numarasına dönüştürür. Yüz tanıma işleminde ise, eğitilmiş bir Cascade Sınıflandırıcı kullanılarak, görüntülerdeki yüzler tespit edilir ve bu yüzler veri tabanı ile karşılaştırılarak giriş-çıkış işlemleri gerçekleştirilir. Sistemde düşük, orta ve yüksek olmak üzere farklı güvenlik seviyeleri tanımlanabilir. Örneğin, sisteme kaydedilen araç sahipleri için farklı güvenlik seviyeleri belirlenebilir. Özel güvenlik personeli veya yöneticiler için daha yüksek güvenlik seviyeleri belirlenerek, sadece belirli kişilerin girişine izin verilebilir. Böylece, sistemin kullanım alanı ve güvenlik seviyesi kurumun ihtiyacına göre özelleştirilebilir. Ayrıca, belirli zamanlarda veya olaylarda güvenlik seviyeleri değiştirilebilir, böylece sistemin daha esnek ve ölçeklenebilir olması sağlanabilir. Sistem, veri tabanı bağlantısı ile çalışmaktadır. Veri tabanında, araç sahibinin plaka numarası, adı, soyadı ve yüzünün resmi gibi bilgiler yer almaktadır. Giriş-çıkış kontrol işlemi sırasında, veri tabanında araç plakasının veya araç sahibinin kayıtlı olup olmadığı kontrol edilir ve eğer kayıtlıysa, aracın giriş izin seviyesi kontrol edilerek giriş izni verilir ya da engellenir. Tanımlanan güvenlik seviyesine göre üst düzey yetkililerin girişlerinde araç plakası dikkate alınmadan doğrudan geçiş izni verilebilmesi de mümkün kılınabilir. Bu çalışma, farklı güvenlik seviyesine sahip alanlarda (otoparklar, havaalanları, üniversite yerleşkeleri, kamu kurumları, askeri üsler vs.) kullanılabilecek, insan hatası olasılığını azaltan, zaman tasarrufu sağlayan ve güvenlik seviyesini artıran bir sistemin tasarlanması açısından örnek teşkil etmektedir.