Bilimsel Gelişmelerin Sağlıkla İlgili Ayetlerin Yorumlanmasına Etkisi

Yayla M.

İslam'da Sağlık ve Koruyucu Hekimlik, Prof. Dr. Adem Yerinde,Doç. Dr. M. Salih Geçit,Dr. Öğr. Üyesi Hasan Haliloğlu,Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Safa,Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Koç,Dr. Öğr. Üyesi Mikail Dumlu,Dr. Öğr. Üyesi Mücahit el-Hut,Dr. Öğr. Üyesi Sedat Yıldırım,Dr. Öğr. Üyesi Latif Bakış, Editör, Üniversite Yayınları, Ağrı, ss.51-60, 2021

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Üniversite Yayınları
  • Basıldığı Şehir: Ağrı
  • Editörler: Prof. Dr. Adem Yerinde,Doç. Dr. M. Salih Geçit,Dr. Öğr. Üyesi Hasan Haliloğlu,Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Safa,Dr. Öğr. Üyesi Ekrem Koç,Dr. Öğr. Üyesi Mikail Dumlu,Dr. Öğr. Üyesi Mücahit el-Hut,Dr. Öğr. Üyesi Sedat Yıldırım,Dr. Öğr. Üyesi Latif Bakış, Editör

Yeryüzünü imar ve inşa etme yeteneği yalnızca insanoğluna verildiğinden onun sağlığı diğer varlıkları da ilgilendirmektedir. Böylece bireyin sağlığı huzurlu bir yaşam, iyi bir toplum ve güzel bir çevre için önem arz eder. Bunun bilincinde olarak insanoğlu sağlığını korumak için tedbirler almayı ihmal etmemiştir. İslâm ise sağlıkla ilgili tedbirleri ilk insanla birlikte almıştır. İnsan sağlığı için koruyucu tedbirler alırken ruh ve bedeni bir bütün halinde dikkate alarak kanunlar koymuş ve ilkeler belirlemiştir. Bu genel ilkeler doğrultusunda Kur’ân’ın ortaya koyduğu hükümler de hem ruh hem de beden sağlığını ilgilendirmektedir. Günümüzde tıbbın ve koruyucu hekimliğin fazlasıyla önem verdiği temizlik konusunu Kur’ân çağlar önce beden ve ruh sağlığı açısında ele almış ve bu yönde ilkeler belirlemiştir.

Kur’ân sağlıkla ilgili birçok hüküm ve ilke belirlerken bunları konu edinen ayetlerin anlaşılması hususunda müfessirlerin tutum ve yaklaşımları farklılık arz etmiştir. Özellikle son dönemdeki bilimsel gelişme ve tespitlerin ayetleri yorumlama hususunda birçok müfessiri etkilediği görülmektedir. Nitekim bilimsel tefsir özelinde yapılan çalışmalara da modern dönemde rastlanılmaktadır. Bu çalışmada da abdest, gusül, namaz ve oruçla ilgili olan ayetlerin bilimsel yorumları ele alınacaktır.