BT ÇALIŞANLARININ YENİLİKÇİ DAVRANIŞLARININ DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Akgül İ., Yavuz U.

Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, cilt.12, sa.1, ss.54-72, 2019 (Hakemli Dergi)

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 12 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus, Sobiad Atıf Dizini

Bu çalışmada, bilişim teknolojileri (BT) çalışanlarının yenilik yapma davranışlarının bazı demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla İstanbul’daki BT çalışanlarına bazı demografik soruların yanında Yenilikçi Davranış Anketi uygulanmıştır. Verilerin analizinde; güvenilirlik analizi, açıklayıcı faktör analizi (AFA), doğrulayıcı faktör analizi (DFA), t-testi ve tek yönlü varyans analizi teknikleri kullanılmıştır. AFA ile incelenen ölçeğin geçerliliği DFA ile de doğrulanmıştır. Ölçeğin BT çalışanlarının yenilikçi davranışını ölçmek için kullanılabileceğine karar verilmiştir. Ayrıca ölçeğin oldukça güvenilir olduğu görülmüştür (Cronbach Alpha katsayısı = 0.932). Araştırma sonucunda, BT çalışanlarının yenilikçi davranışının cinsiyet (p = 0.030) ve uzmanlık alanına (p = 0.008) göre anlamlı farklılık gösterdiği, yaş (p = 0.102), medeni durum (p = 0.633), eğitim durumu (p = 0.840) ve mesleki deneyime (p = 0.536) göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir.

In this study, it is aimed to determine whether the innovation behaviors of information technology (IT) employees differ according to some demographic characteristics. Innovative Behavior Survey as well as some demographic questions have been implemented to IT employees who in İstanbul for this purpose. Reliability analysis, exploratory factor analysis (EFA), confirmatory factor analysis (CFA), t-test and one-way anova analysis techniques have been used along data analysis process. The validity of the scale examined by EFA was confirmed by CFA also. It was decided that the scale could be used to measure the innovative behavior of IT employees. In addition, the scale was found to be highly reliable (Cronbach Alpha coefficient = 0.932). As a result of the study, while it was found that IT employees innovative behaviors were significantly different according to gender (p = 0.030) and expertise area (p = 0.008), it was determined that they did not differ according to age (p = 0.102), marital status (p = 0.633), educational level (p = 0.840) and occupational experience (p = 0.536).