Örgütsel bağlılık düzeyinin demografik özellikler açısından gösterdiği farklılıkların istatistiksel yöntemlerle incelenmesi

Yeşilkaya M.

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ DERGİSİ , cilt.6, sa.9, ss.185-194, 2015 (Hakemli Dergi)

Bu araştırmanın amacı, bireylerin çalışmakta oldukları örgüte duydukları bağlılık düzeyi ile sahip oldukları demografik özellikler arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla, Allen ve Meyer tarafından geliştiren Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılarak, Kars Şeker Fabrikası’nda çalışan 144 kişi üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 20 programı yardımıyla; Independent Samples T Test, Tamhane’s T2 Testi, Tukey ve Anova Testleri ile incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Örneklemden elde edilen bulgulara göre ise, bireylerin örgütsel bağılık tutumlarının, onların yaş, medeni hal, eğitim ve statü gibi değişkenler açısından anlamlı bir farklılığa sahip olmadığı, ancak en düşük gelir grubu açısından anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.