AKSİYONDAN SONRA DEĞERLENDİRME METODOLOJİSİ VE ÖRNEK FORMATLAR

Akın M.

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt.31, sa.5, ss.315-332, 2021 (Hakemli Dergi)

Aksiyondan sonra değerlendirme yaklaşımının amacı, sürekli bir öğrenme kültürünü yerleştirme, en iyi uygulamaları ve yenilikçi yaklaşımları bulma ve organizasyon içinde yaymadır. Aksiyondan sonra, olmuş olayın hem başarılı hem de başarısız yönleriyle tüm paydaşlarla değerlendirmeye tabii tutup, kurumun stratejilerini şekil verme ve çalışanların istifadesine sunma amacıyla kurumun veri bankasına kaydedilmesidir. 4 tane temel soru sorulur: Ne planlandı?, ne oldu?, niçin oldu? ve ne yapılmalı? Bunlar yansız, organizasyonda kimseyi suçlanmadan, ön yargısız, herkesin katılımın desteklediği bir ortamda sadece faaliyet konuşularak rapor haline dönüştürülmektedir. Aksiyondan sonra değerlendirmeden faydalanabilmek için, projenin çeşitli dönemlerine yayılarak yapılması, eksikliklerin zamanında iyileştirilmesi yönünden ilerlenmektedir. Makalede geleneksel performans değerlendirme ile aksiyondan sonra değerlendirme farkları karşılaştırılmaktadır. Geleneksel performanstan farklı olarak, aksiyondan sonra tüm ekibin katılımının teşvik edildiği, ekibin başarılı ve başarısız yönleriyle değerlendirildiği, açık iletişim ortamında ve ekibin olanın ve olması gerekenin kendilerinin keşfettiği bir süreçtir. Amaç tüm ekiptekilerin gelecekte daha iyi sonuçlar üretmeleri için birlikte en iyi nasıl çalışacaklarını düşünmelerine yardımcı olmaktır. Aksiyondan sonrada kullanılabilecek iki tane format detaylı şekilde açıklanmaktadır.