Travma Hastalarında Kullanılan Bakım Paketlerinin Hasta Sonuçlarına Etkisi: Literatür Derlemesi

karaman özlü z., KILINÇ T., KARAKUŞ S., özlü i., TORAMAN R. L.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi (Online), cilt.4, sa.3, ss.141-146, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan travma; toplumları sosyal, ekonomik ve sağlıkla ilgili önemli sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Ciddi şekilde yaralanmış travma hastasının bakımı, hastanın hızlı ve sistematik bir şekilde değerlendirilmesini ve hayatı tehdit edici durumların belirlenmesini içeren zorlu bir süreçtir. Travma hastalarının bakımı için birçok araştırma ve klinik uygulama kılavuzu geliştirilmiş olsa da bu uygulamaların benimsenmesi optimal düzeyde değildir. Bu eksikliği gidermede ve hasta sonuçlarını iyileştirmede, travma hastaları için hayat kurtarma potansiyeline sahip olan bakım paketlerinden yararlanılmaktadır. Bakım paketleri; kanıta dayalı tedavi ve bakım uygulamalarının hızla benimsenmesini destekleyen, bakım verme sürecinde sergilenen performansın kıyaslanmasını sağlayan ve hasta sonuçlarını iyileştiren araçlardır. Kanıta dayalı klinik uygulama rehberlerinin uygulamaya aktarılmasını ve bu rehberlerde bulunan önerilere adaptasyonu kolaylaştıran bakım paketlerinin uygulanmasıyla hastaların klinikteki bakım süreçlerinin kanıt temelli uygulamalarla yürütülmesi sağlanmaktadır. Sağlık Bakımı İyileştirme Enstitüsü tarafından oluşturulan bakım paketi yaklaşımının, bakımın kalitesini arttırdığı ve travma dahil çeşitli tıbbi durumlar için hasta sonuçlarını iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Bu derlemede, önemli bir halk sağlığı sorunu, mortalite ve morbidite nedeni olan travmaların tedavi ve bakımında bakım paketlerinin kullanımının hasta sonuçlarına etkisi literatürde yer alan güncel çalışmalarla tartışılmıştır.
Trauma, one of the biggest problems of our time, exposes societies to important social, economic and health problems. Caring for a severely injured trauma patient requires a challenging process involving rapid and systematic assessment of the patient and identification of life-threatening conditions. Although many research and clinical practice guidelines have been developed for the care of trauma patients, their adoption is not optimal. Care bundles, which have the potential to save lives for trauma patients, are utilized to address this deficiency and improve patient outcomes. Care bundles are tools that support the rapid adoption of proven treatments, benchmark performance in caregiving, and improve patient outcomes. With the implementation of care bundles that facilitate the transfer of the evidence-based clinical practice guidelines into the practice and the adaptation to the recommendations in these guidelines, it is ensured that the care processes of patients in the clinic are carried out with evidence-based practices. The care bundle approach developed by the Institute for Healthcare Improvement has proven to improve the quality of care and improve patient outcomes for a variety of medical conditions, including trauma. In this review, the effect of the use of care bundles in the treatment and care of traumas, which is an important public health problem and a cause of mortality and morbidity, on patient outcomes is discussed with current studies in the literature.