LİDERLİK STİLLERİ İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİDE İŞ TATMİNİNİN ARACILIK ETKİSİ: AKADEMİSYENLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Yücel İ., Akgül İ.

Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, cilt.17, sa.1, ss.209-226, 2016 (Hakemli Dergi)

Bu çalışmanın amacı, akademisyenlerin algılamalarına dayalı olarak yöneticilerinin liderlik stillerini ve liderlik stilleri ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada, aynı zamanda liderlik stilleri ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerinde iş tatmininin aracılık etkisi incelenmiştir. Bunun için, Doğu Anadolu’da bulunan bir üniversitede görev yapan öğretim elemanlarına Çok Faktörlü Liderlik Anketi, İş Tatmini Anketi, Örgütsel Bağlılık Anketi uygulanmıştır. Verilerin analizinde güvenilirlik analizi, faktör analizi, korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda liderlik stilleri ve örgütsel bağlılık arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İş tatmininin analize katılması ile liderlik stillerinin örgütsel bağlılığa etkisinin azaldığı ve iş tatmininin kısmi aracılık etkisinin olduğu bulunmuştur (Beta = 0.321; Beta = 0.134).

The aim of this study is to examine the leadership styles of their managers based on the perceptions of academicians and the relationship between the job satisfaction and organizational commitment with leadership styles. At the study, also has been examined mediating effect of job satisfaction on the relationship between the leadership styles and organizational commitment. In order to carry out this purpose, Multi Factor Leadership Survey, Job Satisfaction Survey and Organizational Commitment Survey have been implemented to instructors who work at a university located in Eastern Anatolia. Reliability analysis, factor analysis, correlation analysis, multi regression analysis and hierarchic regression analysis techniques have been used along data analysis process. At the end of the research, a positive and significant relation between leadership styles and organizational commitment has been found. By adding job satisfaction to the performed analysis, it has been found that the effect of leadership styles on organizational commitment decreased and job satisfaction was to have partially mediating effect (Beta = 0.321; Beta = 0.134).