ERZİNCAN’A ÖZGÜ BAZI ENDEMİK BİTKİ TAKSONLARININ POLEN MORFOLOJİSİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Öğrenci: Halil BABÜR

Danışman: Ali Kandemir

Yapılan bu çalıĢmada Erzincan‟a özgü 17 taksonun Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) kulanılarak polen morfolojileri çalıĢılmıĢtır. ÇalıĢılan taksonların polen büyüklükleri, polen tipleri, polen Ģekilleri, polen ornamentasyonları ve apertür yapıları incelenmiĢtir. Polenlere ait elektron mikroskobu görüntüleri ilgili literatürler dikkate alınarak değerlendirilmiĢtir. ÇalıĢılan taksonlarda, polen büyüklüklerinin 11 taksonda orta büyüklükte, 6 taksonda küçük, polen Ģekillerinin 9 taksonda subprolat, 5 taksonda sferoidal, 3 taksonda perprolat, polen tiplerinin 9 taksonda trikolpat, 3 taksonda sinkolpat, 2 taksonda pantoporat, 1 taksonda triporat, 1 taksonda monoulserat, 1 taksonda trikolporat, polen ornamentasyonlarının ise 6 taksonda retikulat, 3 taksonda skabrat–rugulat, 2 taksonda mikroekinat-mikroperforat 1 taksonda rugulat-mikroekinat, 1 taksonda psilat-perforat, 1 taksonda rugulat, 1 taksonda ekinat-spinat, 1 taksonda verrukat-perforat, 1 taksonda rugulat-perforat, olduğu görülmüĢtür. Taksonların yetiĢme ortamı ile polen tipleri, Ģekilleri, büyüklükleri ve ornamentasyonları karĢılaĢtırıldığında arada bir korelasyon bulunamamıĢtır.