BEŞİNCİ NESİL (5N) HABERLEŞME SİSTEMLERİ İÇİN ÇOKLUGİRİŞ ÇOKLU-ÇIKIŞ MİKROŞERİT YAMA ANTEN TASARIMLARI

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: DUYGU YAŞAR GÜNDOĞDU

Danışman: Agah Oktay Ertay

Kablosuz haberleşme teknolojileri günümüzde çokça araştırılan ve geliştirilen alanların başında gelmektedir. Bu sistemlerin gelişmesi ile hayatımıza dâhil olan 5N teknolojiler ise popülerliğini sürdürmekte ve aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir. Bu popülerliğin etkilediği yapılardan biri olan anten tasarımları ve yapıları bu gelişen sistemlere entegre olabilmesi için yeniliklere ihtiyaç duymaktadır. Yapılan yeni tasarımlarla birlikte 5N teknolojileri için yüksek kanal kapasitesi, yüksek kazanç ve düşük maliyetler sağlanabilmektedir. 5N haberleşme sistemlerinde kanal kapasitesi, kazanç gibi parametreler ise MIMO anten kullanılarak istenilen seviyelere getirilebilmektedir. Bu tez çalışmasının temel amacı, 5N haberleşme sistemlerinde amaca uygun kullanılabilecek MIMO mikroşerit anten tasarımlarını sunmaktır. Tasarımı yapılan antenlerin parametrik analizleri yapılmış ve uygun yama düzeltmelerinin anten performansına etkileri araştırılmıştır. Sunulan tasarımlardan ilkinde toprak zemini üzerine eklenen yamaların parametre değerleri üzerine etkisi incelenmiş, ikinci tasarım adımında ise antenin ön yüzeyine eklenen yamaların etkileri ele alınmıştır ve tasarım adımlarında elektromanyetik benzetim yazılımları (CST ve HFSS) kullanılmıştır.