Kimyasal Buhar Biriktirme Yöntemi ile Bor Nanotellerin Üretimi ve Karakterizasyonu

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Öğrenci: Burak ŞAHİN

Danışman: Fatma Nur Tuzluca Yeşilbağ

Karbon ve azot gibi hafif elementler arasında yer alan bor, birçok eşsiz özelliğe sahiptir. Bor, karbon ve silisyum gibi kovalent moleküler bileşikler oluşturmaya eğilimlidir ancak karbondan farklı olarak valans orbitallerindeki valans elektronu sayısı bir tane eksiktir. Bor ve bor bileşikleri ikosahedron yapılar ile kontrol edilen elektronik özelliklere sahip yarıiletkenlerdir. Bu özellikler, yüksek sıcaklık (hafif) kaplamaları ve yarıiletken elektronik aygıtları da içeren çeşitli uygulamalar için elverişli olmakla birlikte bor ve ilgili bileşikleri nanoelektronik, nanofotonik ve nanobiyosensör gibi alanlarda cazip hale getirmektedir. Borun bulk ve ince film halinin elektriksel iletkenliği düşüktür çünkü bu yapıların bant aralığı yarıiletken formdadır. Ancak bor nanoteller, metaller gibi yüksek elektriksel iletkenliğe ve mekanik dayanıklılığa sahiptir. Nanoaygıtlarda gösterdikleri potansiyel uygulamalardan dolayı son zamanlarda bir boyutlu (1D) bor nanotellere olan ilgi oldukça artmıştır. Bu nedenle, Kimyasal Buhar Biriktirme (CVD) sisteminin kullanıldığı bu çalışmada bir boyutlu (1D) bor nanoteller sentezlenmiştir. Bu nanoteller büyütme süresi farklılıklarına (90, 120 ve 180 dk) göre Buhar-Sıvı-Katı (VLS) büyütme mekanizması ile büyümüştür. Bor nanotellerin yapısal, morfolojik ve elementel analizleri sırasıyla; X-Işını Kırınımı (XRD), Mikro Raman Spektroskopisi, X-Işını Fotoelektron Spektroskopisi (XPS), Alan-Emisyon Taramalı Elektron Mikroskopu (FESEM) ve FESEM sistemindeki bir Enerji Ayırımlı X-Işını Spektroskopi (EDS) analizörü kullanılarak gerçekleştirilmiştir.