Doğal dil işleme ile terör tehdit unsurlarının tespit edilmesi

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: Ahmet Güler

Danışman: İsmail Akgül

Günümüz dünyasında milyonlarca verinin anlaşılır hale getirilmesi önem kazanmıştır. Özellikle bu veriler kullanılarak suç teşkil eden konularda daha hızlı adımlar atılabilmesi için veri analizinin hızlı yapılabilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yapay zeka biliminin doğal dil işleme yöntemi ile gerçekleştirilen duygu analizi, olası can ve mal kayıplarının ortadan kaldırılmasına imkân sağlamaktadır. Ayrıca olası terör bölgelerinde bütün telsiz frekansları aynı anda dinlenerek terör örgütlerinin saldırıları doğal dil işleme yöntemleri ile analiz edilerek saldırı gerçekleşmeden engellenebilir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, terör tehdit unsurlarının tespiti için sanal ortamdaki metin, ses ve görüntü verilerinin analizinde yapay zeka biliminin doğal dil işleme yöntemleri kullanılmıştır. Böylelikle terör bölgelerinde terör unsurlarının görüşmelerinin analizi yapılarak, özellikle kolluk kuvvetlerinin sağlıklı müdahalesi ve can güvenliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Tez çalışmasında doğal dil işleme bilimi ile ilgili kavramsal yapı ve doğal dil işleme yöntemleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Ele alınan yöntemler ile modeller oluşturulup sonuçlar sunulmuştur.