TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ Avena fatua L. (POACEAE) ve Sinapis arvensis L. (BRASICACEAE) TÜRLERİ ÜZERİNE BİYOHERBİSİDAL POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Öğrenci: Halil İbrahim Türkoğlu

Danışman: Ali Kandemir

Bu çalışmada, saf olarak temin edilen trans-pinocarveol kimyasalının belli konsantrasyonlarda (0, 10, 25, 50, 100, 200 ve 300μM) hazırlanan çözeltileri bir monokotil (Avena fatuaL. / Poaceae) ile bir dikotil (Sinapis arvensis L. / Brassicaceae) yabancı ot tohumunun bulunduğu ortama ilave edildi. Bitkilere ait tohumlar, trans-pinocarveol’ün bulunduğu ortamda çimlenmeye bırakıldı. Bu kimyasalın 5. gün tohum çimlenme inhibisyonu (%) 3. gündeki tohumlarda hidrolitik enzimlerin (α-amilaz, β- amilaz ve proteaz) aktivitesi ve α-amilazın doğal-PAGE ile belirlenen izoenzimleri üzerine etkisi belirlendi. Trans-pinocarveol muamelesi ile hem A. fatua hemde S. arvensis tohumlarında konsantrasyon artışına bağlı olarak çimlenme oranında kontrole göre önemli oranda inhibisyon belirlendi. Trans-pinocarveol hidrolitik enzimlerin hepsinin (α-amilaz, β- amilaz ve proteaz) aktivitesinde önemli derecede bir inhibisyona sebep olduğu belirlendi. Trans-pinocarveol’nın farklı konsantrasyonlarında çimlenmeye bırakılan A. fatua ve S. arvensis tohumlarının konsantrasyon artışına bağlı olarak çimlenme oranı ile erken fide gelişim parametrelerinde (taze ve kuru ağırlık ile kök-gövde uzunlukları) kontrole göre, önemli oranda inhibisyon belirlendi. Çimlenmenin 3. gününde in vivo olarak ölçülen α-amilaz, β- amilaz ve proteaz aktivitesi düşerken bu enzimlerin in vitro aktivitelerine bu maddenin herhangi bir etkisi belirlenemedi. Ayrıca trans-pinocarveol muamelesi ile hem A. fatua hemde S. arvensis tohumlarında konsantrasyon artışına bağlı olarak proten içeriği ile çözünür şeker oranında artış belirlendi. α-amilazın doğal-PAGE profilinde de spektrofotometrik enzim aktivitesine paralel sonuçlar elde edildi.Bu çalışmayla, allelopatik özelliğe sahip bitkilerin esansiyel yağları içerisinde bulunan trans-pinocarveol kimyasalının komşu bitkilerin tohum çimlenmesi sürecindeki etkili hidrolitik enzimlerin aktivitesini düşürerek çimlenme inhibisyonuna sebep olduğu ileri sürülmektedir.