YENİ SCHİFF BAZI LİGAND VE BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE İLAÇ ÖN MADDESİ OLARAK ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Öğrenci: FERİT OKTAY

Danışman: Sümeyra Tuna Yıldırım

Amaç: Bu tez kapsamında yeni Schiff bazı ligandı ve bazı metal komplekslerinin sentezlenmesi, yapısal karakterizasyon çalışmalarının yapılması ve sentezlenen bileşiklerin etki mekanizmalarının Schrödinger Suite bilgisayar destekli moleküler modelleme programı ile aydınlatılması amaçlanmaktadır.

Materyal ve Metot: Schiff bazı ligand ve komplekslerinin yapıları çeşitli spektroskopik metotlar ve termal analiz yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin etki mekanizmalarının aydınlatılmasında Schrödinger Suite bilgisayar destekli moleküler modelleme programı kullanılarak tanımlayıcı bazı moleküler özellikleri hesaplanmıştır.

Bulgular: Çalışma kapsamında salisilaldehit türevleri olan 5-florosalisilaldehit ile  o-aminofenol’ün reaksiyonundan Schiff bazı ligandı ve bu ligandın M(II) asetatları ile metal kompleksleri sentezlenmiştir. Schiff bazı ve metal komplekslerinin yapıları spektroskopik yöntemlerle aydınlatılmış ve biyolojik aktivite çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Sonuç: Schiff bazı ligandı ve metal kompleksleri sentezlenerek yapısal karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Schiff bazının metal iyonuna imin azotu ve fenolik oksijenden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı belirlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin etki mekanizmaları ve kenetlenmenin gerçekleştirileceği aktif bölge belirlenip sentezlenen olası ilaç molekül adaylarının hedef reseptör bölgesi ile etkileşimleri hesaplanmıştır. Özellikle Zn(II) kompleksinin değerlendirilebilecek potansiyele sahip olduğu bununla birlikte ileri in vivo çalışmalara da ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.