Sertralinin HPLC yöntemi ile farmasötik preparatlarda tayini

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Öğrenci: MAHMUT CAN BEBEK

Danışman: Tuğrul Çağrı Akman

Amaç: Sertralin tayini için yeni, hassas ve basit bir HPLC yöntemi geliştirmek ve doğrulamak ve ardından bunu ticari farmasötik preparasyonlara uygulamak. Materyal ve Metot: Tez çalışmasında diyot dizisi dedektörlü yüksek performanslı sıvı kromatografisi kullanılmıştır. Yöntemimizde hareketli faz olarak metanol: %0,05 TFA (70:30, v/v) içeren su, sabit faz olarak C18 kolonu kullanılmıştır. Akış hızı 1,0 mL/dk, enjeksiyon hacmi 40 uL ve kolon sıcaklığı 40 ℃ idi. Dedektör 273 nm'ye ayarlandı. Bulgular: Sertralinin alıkonma süresi 2.2 dakika, analiz süresi ise 4 dakika idi. Kalibrasyon eğrisinin denklemi y= 0.1096x - 0.0156 (R:0.9997) olarak belirlendi. LOD ve LOQ değerleri sırasıyla 0,1 ve 0,3 µg/mL iken, yöntem 0,3-100 µg/mL konsantrasyonları arasında doğrusallık göstermiştir. Yöntemin farmasötik preparatlardan geri kazanım kabul değerleri arasında, doğruluk ve kesinlik parametreleri için bağıl hata yüzdesi ve bağıl standart sapma değerlerinin %8'den az olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda sertralin kantifikasyonu için kısa analiz süresinde yüksek hassasiyete ve geniş çalışma aralığına sahip bir HPLC yöntemi geliştirilmiştir. Yöntemin farmasötik preparasyonlara uygulanabilirliği kanıtlanmıştır.