CAMPANULA OLIGOSPERMA DAMBOLDT, CAMPANULA YILDIRIMLII KIT TAN & SORGER VE CAMPANULA PTARMICIFOLIA LAM. (CAMPANULACEAE) TÜRLERİNİN ANATOMİK, MORFOLOJİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: Abdullah Fatih DUMLUPINAR

Danışman: Ali Kandemir

Bu çalışmada Campanula L. (Campanulaceae) cinsine ait ve ülkemiz için endemik Campanula oligosperma Damboldt, Campanula yildirimlii Kıt Tan & Sorger ve Campanula ptarmicifolia Lam. türlerinin morfolojik, anatomik ve ekolojik özellikleri incelenmiştir. Morfolojik özelliklerin incelenmesinde; kök, gövde, yaprak ve çiçeklerin genel morfolojik karakterleri ortaya konmuş, tohum ve polen morfolojileri elektron mikroskobu ile çalışılmıştır. Anatomik çalışmada; her üç türün kök ve gövdelerinden alınan kesitler yardımıyla türlerin kök ve gövde anatomileri çalışılmıştır. Ekolojik çalışmada; türlerin yetişme ortamına ait özellikler, birlikte yaşadıkları yaygın taksonlar ve tercih ettikleri toprak özellikleri belirlenmiştir.Türlerden C. yildirimli korollasının beyaz ve 6 mm den kısa, tohumun 1 mm den kısa ve hafifçe içe kıvrık olmasıyla diğer iki türden oldukça farklıdır. C. oligosperma ve C. ptarmicifolia genel görünüşleri itibariyle benzer olmasının yanında C. oligosperma yapraklarının az çok etli, gövde yapraklarının yumurtamsı-dairesel ve çiçekleri içine almasıyla C. ptarmicifolia’dan ayrılmaktadır. C. ptarmicifolia’da yapraklar etli olmayıp, gövde yaprakları şeritsi ve çiçekleri içine almaz. C. oligosperma ve C. ptarmicifolia türlerinin her ikisinde de tohumlar yassı ve yüzeyi çizgilidir. Her üç türde polenler monad, küremsi, 3-porat, yüzey süsleri minik diken şeklinde çıkıntılıdır. Türlerden C. oligosperma ve C. ptarmicifolia hem serpantin hem de kalker anakayayı tercih ederken, C. yildirimlii sadece kalker kaya çatlaklarında yetişmektedir.